Opbrengst van zonnepanelen verbeteren: 15 Tips om meer rendement uit je zonnepanelen te halen

Zonnepanelen schoonmaken

Als trotse eigenaar van zonnepanelen ben je vast op zoek naar manieren om de opbrengst van je zonnepanelen te verbeteren. Is je energierekening nog te hoog? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe je het maximale uit je zonnepanelen kunt halen? In dit artikel geven we je 15 tips om meer opbrengst uit je zonnepanelen te halen.

Tip 1: Installeer je zonnepanelen op een goede plek

De plaatsing van je zonnepanelen is van groot belang. Het is essentieel dat je zonnepanelen zo worden geïnstalleerd dat ze optimaal zonlicht opvangen. Een ideale locatie hiervoor is meestal op het zuiden gericht en op een hellingshoek van ongeveer 30 graden. Zorg er ook voor dat de panelen niet in de schaduw staan van gebouwen, bomen, etc.

Tip 1.1: Vermijd schaduw

Schaduw op een deel van je zonnepanelen, betekent direct minder opbrengst. Houd daarom rekening met eventuele bronnen van schaduw, zoals bomen, schoorstenen, dakkapellen, of de schaduw van omliggende gebouwen.

Tip 1.2: Houd rekening met de hellingshoek

De optimale hellingshoek hangt af van je locatie op de aarde en de periode van het jaar. In Nederland is de ideale hellingshoek ongeveer 35 graden om de optimale opbrengst per jaar te genereren.

Tip 2: Maak je zonnepanelen regelmatig schoon

Regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen zorgt ervoor dat er geen vuil of stof op de panelen ligt, zodat ze optimaal zonlicht kunnen opvangen. Dit zorgt direct voor een verbetering van de opbrengst. Maak daarom minstens één keer per jaar je zonnepanelen goed schoon.

Tip 2.1: Maak gebruik van regenwater

Gebruik geen kalkrijk water om je zonnepanelen schoon te maken, maar gebruik regenwater. Regenwater zorgt ervoor dat er minder snel kalk- of zeepresten achterblijven op de panelen.

Tip 2.2: Gebruik geen sponzen

Gebruik geen sponzen om je zonnepanelen schoon te maken. Sponzen kunnen krassen achterlaten op de panelen. Gebruik liever een zachte borstel en water.

Tip 3: Maak gebruik van slimme apparaten

Door slimme apparaten te gebruiken, kun je het rendement van je zonnepanelen aanzienlijk verbeteren. Slimme apparaten zorgen er namelijk voor dat je energie op het juiste moment verbruikt en zo weinig mogelijk energie verspilt.

Tip 3.1: Maak gebruik van slimme thermostaten

Door gebruik te maken van slimme thermostaten kun je het energieverbruik van je verwarming verminderen, door de temperatuur in huis te verlagen wanneer er niemand thuis is. Met slimme thermostaten kun je dit op afstand regelen via bijvoorbeeld een app op je telefoon.

Tip 3.2: Gebruik slimme verlichting

Met slimme verlichting kun je energie besparen door het licht alleen te gebruiken wanneer nodig. Het is mogelijk om aanwezigheidssensoren aan de verlichting te koppelen, waardoor het licht alleen aan gaat wanneer er mensen in de ruimte zijn.

Tip 4: Kies voor de juiste omvormer

De omvormer is een belangrijk onderdeel van je zonnepanelen installatie. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de opgewekte gelijkstroom (DC) wordt omgezet in bruikbare wisselstroom (AC). Hoe beter de omvormer, hoe hoger het rendement van je zonnepanelen.

Tip 4.1: Laat je goed adviseren bij het kiezen van de juiste omvormer

Laat je goed adviseren bij het kiezen van de juiste omvormer. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen die past bij je type zonnepanelen, de grootte van je installatie en de locatie van de panelen.

Tip 4.2: Kies voor een omvormer met een hoge efficiency

Kies voor een omvormer met een hoge efficiency. Het is aan te raden om te kiezen voor een omvormer met minimaal een efficiency van 95%.

Tip 5: Maak gebruik van accu’s

Door gebruik te maken van accu’s kun je zelf opgewekte energie opslaan voor later gebruik. Hierdoor hoef je minder elektriciteit te leveren aan het net en wordt de opbrengst van je zonnepanelen verhoogd.

Tip 5.1: Gebruik alleen noodzakelijke elektrische apparaten

Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder het nodig is om accu’s te gebruiken en hoe beter je zonnepanelen rendement zal zijn.

Tip 5.2: Laat je goed adviseren bij het kiezen van de juiste accu’s

Laat je goed adviseren bij het kiezen van de juiste accu’s. Het is belangrijk om de juiste accu’s te selecteren die passen bij je zonnepanelen installatie en het gewenste gebruik.

Tip 6: Vervang oude zonnepanelen

Als je oude zonnepanelen hebt, genereer je minder stroom dan met nieuwe panelen. De technologie van zonnepanelen gaat snel vooruit, dus het kan de moeite waard zijn om je huidige panelen te vervangen door nieuwe panelen.

Tip 6.1: Overweeg de terugverdientijd

Reken uit of de kosten van nieuwe panelen opwegen tegen de extra opbrengst. Dit hangt af van de terugverdientijd van de kosten van de nieuwe panelen.

Tip 6.2: Overweeg de levensduur

Houd de levensduur van de oude panelen in gedachten bij het bepalen of het de moeite waard is om nieuwe panelen te kopen.

Tip 7: Upgrade je zonnepanelen

Upgrade je zonnepanelen wanneer dit mogelijk is om het rendement te verbeteren. Denk aan bijvoorbeeld het toevoegen van bypass diodes of het vervangen van de bedrading.

Tip 7.1: Laat je adviseren

Laat je goed adviseren bij het upgraden van je zonnepanelen. Soms is het beter om te investeren in nieuwe panelen in plaats van upgraden.

Tip 7.2: Overweeg de kosten

De kosten van het upgraden van je panelen moeten tegen de extra opbrengsten opwegen.

Tip 8: Installeer power optimizers

Power optimizers zijn apparaten die ervoor zorgen dat je zonnepanelen individueel optimaal presteren, in tegenstelling tot conventionele string-omvormers.

Tip 8.1: Maak gebruik van power optimizers

Maak bij het aanschaffen van zonnepanelen gebruik van power optimizers. Ze kosten misschien meer, maar het verschil in opbrengst kan genoeg zijn om dit te compenseren.

Tip 8.2: Vermijd gebruik van string-omvormers

Vermijd het gebruik van string-omvormers als je het maximale uit je zonnepanelen wilt halen. String-omvormers leiden namelijk tot een lagere opbrengst bij panelen die minder zon krijgen.

Tip 9: Maak gebruik van micro-omvormers

Naast power optimizers, kun je ook gebruik maken van micro-omvormers. Micro-omvormers zorgen voor individuele energie-opwekking van elk paneel, waardoor ze meer opbrengen in vergelijking met string-omvormers.

Tip 9.1: Kies voor micro-omvormers

Maak bij het aanschaffen van zonnepanelen gebruik van micro-omvormers voor een zo hoog mogelijke opbrengst.

Tip 9.2: Verleng de levensduur van je panelen

Door micro-omvormers te gebruiken, verhoog je de levensduur van je zonnepanelen. Dit komt omdat het uitvallen van één omvormer niet betekent dat alle panelen in de string geen stroom meer leveren.

Tip 10: Verwijder sneeuw van je zonnepanelen

Sneeuw zorgt ervoor dat je zonnepanelen minder zonlicht opvangen. Het is daarom belangrijk om sneeuw zo snel mogelijk te verwijderen.

Tip 10.1: Verwijder sneeuw voorzichtig

Verwijder de sneeuw voorzichtig om te voorkomen dat panelen beschadigd raken.

Tip 10.2: Let op de veiligheid

Let bij het verwijderen van sneeuw op je eigen veiligheid en die van anderen.

Tip 11: Gebruik zonnecollectoren voor warm water

Naast zonnepanelen kun je ook zonnecollectoren gebruiken voor warm water. Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte, waardoor er minder elektriciteit nodig is om water op te warmen.

Tip 11.1: Let op de positie

Net als bij zonnepanelen, is de plaatsing van de collectoren belangrijk voor een zo hoog mogelijke opbrengst.

Tip 11.2: Gebruik thermostaatkranen

Gebruik thermostaatkranen om de temperatuur van het water te regelen. Dit voorkomt dat er onnodig veel water gebruikt en verwarmd wordt.

Tip 12: Voorkom oververhitting van de zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen oververhit raken wanneer ze te veel zonlicht opvangen. Dit kan leiden tot een lagere opbrengst of zelfs schade aan de panelen.

Tip 12.1: Vermijd oververhitting

Vermijd oververhitting door je panelen niet in direct zonlicht te laten staan en door ervoor te zorgen dat de panelen genoeg frisse lucht krijgen.

Tip 12.2: Laat de panelen niet te heet worden

Zorg er ook voor dat de panelen niet te heet worden. Wanneer de panelen te heet worden, daalt de efficiëntie en riskeert men schade aan de dichtheid van de cellen.

Tip 13: Controleer regelmatig de zonnepanelen

Controleer regelmatig of je zonnepanelen nog naar behoren werken. Mogelijke defecten als een slecht functionerende omvormer, bekabeling of zonnepanelen kunnen de opbrengst van je installatie verminderen.

Tip 13.1: Laat je panelen minstens één keer per jaar controleren

Laat minstens één keer per jaar een specialist je zonnepanelen controleren en onderhouden.

Tip 13.2: Let zelf ook op signalen van achteruitgang

Let zelf op signalen van achteruitgang, zoals schaduwvorming, vochtinfiltratie of beschadigde of losse panelen.

Tip 14: Maak gebruik van tijdzones

Laat je zonnepanelen werken volgens de lokale tijdzone, zodat ze optimaal werken op het moment dat het zonlicht het hoogst is.

Tip 14.1: Zorg voor juiste instellingen van klokken

Houd hierbij rekening met de juiste instellingen van de klokken op de apparatuur.

Tip 14.2: Overweeg het gebruik van software

Een andere mogelijkheid is het gebruik van software die automatisch rekening houdt met de juiste tijdzones.

Tip 15: Zorg voor een goede installatie

Tot slot is het van groot belang dat je zonnepanelen goed worden geïnstalleerd.

Tip 15.1: Laat je installatie over aan professionals

Laat de installatie over aan professionals die ervaring hebben met het installeren van zonnepanelen.

Tip 15.2: Vraag naar garanties

Vraag naar garanties op de kwaliteit van de installatie, materialen en werk.

Conclusie

Door rekening te houden met de bovenstaande tips kan je het maximale uit je zonnepanelen halen en zorgen voor een hogere opbrengst. Zorg ervoor dat je zonnepanelen op de juiste plek staan, houd ze schoon en maak gebruik van slimme apparaten. Laat bij voorkeur ook minstens één keer per jaar je zonnepanelen controleren door een professional.

Veelgestelde vragen

1. Kan je zonnepanelen op elk dak plaatsen?

Ja, zonnepanelen kunnen op de meeste daken worden geplaatst. Het is echter van belang dat er voldoende zonlicht op de panelen valt.

2. Zijn er ook zonnepanelen die geschikt zijn voor schaduwrijke locaties?

Ja, er zijn zonnepanelen die beter presteren bij schaduwrijkere locaties. Deze panelen bevatten onder andere bypass diodes waardoor schaduwen op één paneel niet de werking van de gehele installatie beïnvloeden.

3. Kan ik zelf mijn zonnepanelen onderhouden?

Ja, je kunt zelf je zonnepanelen onderhouden door ze regelmatig schoon te maken. Laat daarnaast minimaal één keer per jaar je zonnepanelen controleren door een specialist.

4. Heb ik altijd een accu nodig bij zonnepanelen?

Een accu is niet altijd nodig, maar het kan optimaler zijn om zelf opgewekte energie op te slaan en later te gebruiken in plaats van overtollige stroom terug te leveren aan het net.

5. Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit en het onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation